tisdag 29 maj 2012

Bland Drakar och Katedraler. Nationaldagsfirande på Helsingland i Rättvik vid den blå katedralen.
Ett gäng som jobbar med Vedstock i Rättvik. Från vänster Linnea Andersson, kulturpedagog Madelene Egerfält, Stina Evbjer, Sandra Hinrichsen, Larsan Wilkensson, Johanna Hurtig, Caroline Claesson, Anci Bergendahl, Vuxenskolan, kulturchef Märta Kallur och Anki Dåderman. Foto: Hans Bloom

Nationaldag med rockmusik

Nationaldagsfirandet i Rättvik kommer i år till stor del att präglas av rockmusik under festivalen Vedstock. – Förhoppningen är att det kan bli så bra att vi kan ha nåt liknande varje år, säger Larsan Wilkenson från Bilda musik. 

DD berättade i lördags att Vedstock återsuppstår och på måndagen presenterades en del av planerna för årets nationaldagsfirande i Rättvik av den grupp som jobbar med Vedstock. Larsan Wilkenson var med då det begav sig för Vedstock, som lades ned i början av 2000-talet efter lite strul. Festivalen hade arrangerats vartannat år en tid vid Persborg i Rättvik i samarbete mellan föreningen Rockfelan och Kulturpalatset.Den förstnämnda finns inte längre men Kulturpalatset finns med i bilden även den här gången med Bilda, Rättviks kommun, ABF och Vuxenskolan. Tankarna på att återuppliva Vedstock kom upp då kulturförvaltningen planerade en festival inför pingsten. – Tanken var att ha en ”katedralfestival” på Helsingland i samband med att Mats Lodéns utställning i kulturhuset avslutade. Men det kolliderade med mycket annat, som Medeltidsmarknaden i Leksand och Mors dag, säger kulturchef Märta Kallur.Då föddes tankarna på att kombinera nationaldagsfirandet med en festival. – Kommunen nappade och så kom Kulturpalatset med och så kom tankarna på Vedstock. Arrangörerna hoppas att publiken efter det officiella firandet vid kommunalhuset klockan 14 onsdag 6 juni promenerar till området vid Enåbron för kaffe och sedan fortsätter ut på Helsingland där Vedstock inleds klockan 16 med dansshow och teater av ungdomar i Kulturpalatset.Därefter har skateboardåkare uppvisning innan Fällmans ukuleleorkester drar igång kvällens musikunderhållning, som pågår till 23. Övriga band är The Illusion of nothing, This is now, Gråsuggorna, Wrong Channel och Bertil Brulba Band, alla från Rättvik samt Crazy Bones, Mora och Le Betré från Leksand. – Vi tänkte vi skulle ha enbart rättviksband men tror att det kan vara bra att blanda upp med lite band utifrån. Och alla åtta band ställer upp helt ideellt, säger Larsan Wilkenson. De inblandade studieförbunden bidrar bland annat med en skrivarkurs, hantverksverkstad och en del annat.– Vi har haft diskussioner om att ordna en permanent scen på Helsingland. Vi får se om det kan bli en sån efter det här, säger Märta Kallur. ordningsmässigt hoppas arrangörerna att festivalen, som för övrigt har fri entré, blir lugn trots att den in faller under skolavslutningsveckan för gymnasieeleverna i Rättvik. – Det här ska vara en familjefest, framhåller arrangörerna.

Hans Bloom
hans.bloom@daladem.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar