tisdag 22 juni 2010

Min katedral heter Korzac

Åsa och Wille

...eller historien om en alldeles särskild man som även kallades den gamle doktorn, inte för att han var en äldre man utan mer för den vishet han ägde.
Året 1939, ett ödesår för många, i Polen i Warszawa fanns Janusz Korzac tillsammans med de hundratals adepter han inte bara skapat ett hem för utan också med till synes outsinliga krafter fostrat med både värme och respekt. Ni förstår, detta inte var en vanlig man, den gamle doktorn vek aldrig undan även om han kunde, inte ens när han år 1944 blev deporterad tillsammans med sina 200 skyddslingar till förintelselägret Treblinka, där de alla sedan blev ihjälgasade. Hur kunde detta ske, hur är det ens möjligt för någon att utföra ett sådant dåd? Tänk er in i situationen att knappt en mansålder har gått och hur osannolikt det först verkar upprepar sig ändå våldet människor emellan gång på gång. I dag bär sviterna från igår och jag behöver inte gå längre bakåt i tiden än så. Israels regerings handlande fördöms både inom och utom landets gränser för den huvudlösa attacken mot fartyget Chip to Gaza. Likt en evig kretsgång offrar människor sina liv för rätten att stå upp för sina principer. Och var gång försvaras demokratin och så även din och min rätt till ett värdigt liv!
Janusz Korzac blev sina ideal trogen i hela sitt liv i aktiv handling och det oavsett vad som än hände. Han hävdade barnets unika rätt till att föra sin egen talan och utformande tankar om barnets rättigheter som långt senare ledde fram till FN:s konvention för barnets rättigheter. Korzacs tankar är än i vår samtid brännande och aktuella. Han ställer sig frågan vad som skiljer barnet från den vuxne och finner att endast ett skiljer den vuxne från att vara ett barn och det är erfarenheten, inget annat. I det historiska perspektivet heter min katedral Korzac men kan även heta Ellen Key, Astrid Lindgren eller någon av alla de som står upp för andra och med envishet vill tro på att människan är det enda som kan förändra tingens ordning i den mänskliga strävan som demokratin är sprungen ur. Inom de blå regelverken ryms allt om vi vill men den kan inte skydda det redan uppnådda, det måste vi göra själva.

Åsa Brädefors
Specialpedagog

3 kommentarer:

  1. Bästa svensexor bara i utlandet! Denna gång var vi i Warszawa i Polen på klubben New Orleans Gentlemen's Club&Restaurant. Det var den finaste svensexa jag har varit med på och med härligt och skönt sällskap!

    SvaraRadera
  2. Om ni någonsin är i Warszawa och har lust till att festa på en klubb med hög nivå så är det värt att besöka New Orleans Gentlemen's Club & Restaurant. Ett trevligt ställe, en härlig stämning och en mycket god mat. Jag rekommenderar.

    SvaraRadera
  3. En vän till mig gifte sig för en månad sen. Jag hade arrangerat en svensexa för honom. Jag tyckte att det skulle vara fint att ha det kul och vi reste till Polen till Warszawa. Vi firade svensexan på nattklubben New Orleans. Det var en oförglömlig kväll med sköna kvinnor.

    SvaraRadera