fredag 3 juli 2009

IKEAs katedraler

Av alla katedraler är IKEAs de mest symptomatiska. Lika blå som Lodéns och lika tankeväckande. Kamprad industrialiserade folkhemmet. Det som förr byggdes i lokala snickerier standardiserades, demonterades, lades i lådor och såldes till industrialismens kanonmat - arbetarna.

I IKEAs spår finns hundratals nedlagda snickerier. Den enskilda handens kunnande och möte med kunden är borta. Istället står alienerade ester och hyvlar bordsskivor på löpande band. Det kallas för utveckling och han hyllas som en hjälte i sin slitna gamla bil - Ingvar.

Bönderna har också gjort en Kamprad. Alla småskaliga slakterier och charkuteriet är nedlagda. Ur två fabriker kommer all mat idag. I ett rasande tempo steks åksjuka köttbullar och sprutas falukorv. Tusen, ja tusen, ja tusen till.

Thorsten Laxvik, Jordbrukare, Edsele

Det kallas för sunt bondförnuft. Med en förskräcklig kontamination försöker LRF få oss att tro att det är utveckling. Att det är nödvändigt med bönder som producerar skit som blir till korvar i fabrikerna.

I Österrike finns 5 000 lokala slakterier. I varje by finns en slaktare som gör korv med handens skicklighet. Man kan se både grisen och korven på samma plats. Samma hand som föder, dödar och förädlar.

Hurra för Ingvar som dödade de lokala snickerierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar